Review: Het is hier geen hotel, Eva Brumagne
De combinatie van huishoudelijk werk met een job bezorgt vooral vrouwen extra werk en tijdsdruk. Het boek ‘Het is hier geen hotel’ van Eva Brumagne biedt een interessante, inspirerende kijk op het huishouden mét een heleboel praktische tips die jou helpen om de huishoudelijke taken te verdelen binnen je gezin.
In haar boek ‘Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald)’ vraagt Lynn Berger aandacht voor de strijd tussen betaald en onbetaald werk, maar Eva Brumagne gaat nog een stapje verder.
Inhoud in 't kort
'Het beleid is er tot vandaag vooral op gericht om vrouwen evenveel te laten werken als mannen, en veel minder op het stimuleren van mannen om meer werk op te pakken in de zorg en het huishouden. Waarom krijgen jonge vaders maar 20 dagen geboorteverlof?'
Doordat moeders veel meer tijd doorbrengen met hun pasgeboren kind, leren zij hun kind beter begrijpen, ervaren zij hoe ze hem/haar kunnen kalmeren als het huilt, wat ie lekker vindt of juist niet, ... want oefening baart kunst. Deze ongelijke start versterkt de genderstereotiepe overtuiging dat moeders beter kunnen zorgen dan vaders. Hetzelfde geldt voor het huishouden. Vrouwen zijn er niet beter in, zij oefenen meer.
Machtsverhoudingen, rolpatronen en een overheid die onvoldoende bijstuurt, houden de ongelijke verdeling van de huishoudelijke en zorgtaken in stand. Daar kan jij iets aan veranderen. 'Het is hier geen hotel’ helpt je met een stap-voor-stap handleiding om samen met alle gezinsleden het huishouden aan te pakken.
Dit vond ik ervan
★★★★☆‘Het is hier geen hotel’ nodigt je uit om na te denken over hoe de huishoudelijke en zorgtaken verdeeld zijn bij jouw thuis. Bovenal is het een praktisch leer- en doeboek dat jou helpt om werk te maken van een eerlijke(re) taakverdeling. Ga onmiddellijk aan de slag en download op de website van Femma alvast een lijst met handige tips en tools.
Als mama in spé vind ik vooral de lijst van wat de meeste kinderen per leeftijdscategorie aankunnen in het huishouden een pluspunt. Wanneer je kinderen een steentje laat bijdragen in het huishouden, leren zij zelf dingen doen. Uiteraard op maat en binnen de mogelijkheden van je kind.
Je vindt er ook tips om met onwillige kleintjes, weerbarstige tieners of zelfs tegendraadse partners om te gaan. Zo herinner ik mij dat mijn vader na het avondeten vaak dringend naar het toilet moest. Toevallig was dat juist op het moment dat de tafel werd afgeruimd en het tijd was voor de afwas. Wie weet pakte mijn moeder na het lezen van dit boek het destijds wel anders aan zodat ook zij 's avonds meer vrije tijd had...
'Als mannen beroepsmatig complexe projecten kunnen leiden en uitvoeren, waarom zouden ze dat dan ook thuis niet kunnen doen?'
Lijkt een interessant boek! Ik zet het op mijn lijstje :)
BeantwoordenVerwijderen